După 10 aprilie 2011 s-au facut în mass media multe comentarii eronate şi contradictorii privind un memoriu FBI, din 1950, privind trei OZN-uri discoidale pretins prăbuşite în New Mexico (SUA). Deşi între timp lucrurile s-au mai limpezit, cred că sunt încă binevenite câteva precizări.
FBI (Federal Bureau of Investigation) este poliţia federală a SUA. Sarcina ei este să investigheze şi să sancţioneze orice încălcare a legislaţiei federale americane, ori prăbuşirea unei aeronave, probabil străine, care a încălcat spaţiul aerian naţional, întrunea aceste condiţii. Memoriul, datat 22 martie 1950 şi adresat directorului FBI nu era un fals – asa cum au afirmat unii în grabă – ci un document autentic. El dovedeşte nu doar faptul că oficialităţile acceptau fenomenul OZN ca real şi manifest, ci şi pe acela că el stârnea preocupări şi chiar patimi la nivelurile cele mai înalte din armata şi administraţia SUA.
Se mai ştie, din alte surse, că în perioada aceea Edgar Hoover, faimosul director al FBI, era extrem de frustrat întrucât avea convingerea că Air Force deţinea dovezi privind OZN-uri prăbuşite, dovezi pe care nu voia să le pună la dispozitia FBI. În acest context, un agent FBI (pe nume Gui Hottel) raportează că a aflat de la un agent Air Force despre prăbuşirile menţionate, ca şi de faptul că OZN-urile aveau diametrul de 15 metri fiecare şi conţineau cadavrele unor nepământeni înalţi de 90 centimetri. Navele s-ar fi prăbuşit din cauză că un radar foarte puternic din zonă a dereglat sistemul lor de ghidare etc...Din păcate însă, o astfel de înştiinţare, din a doua mână, chiar dacă provine de la FBI, nu poate fi considerată de nimeni drept o dovadă a existenţei unor OZN-uri recuperate, aşa cum unii, exaltat, au afirmat.

Acum, în aprilie 2011, s-a mai spus că, în sfârşit, FBI a desecretizat un document important privind fenomenul OZN. Adevărul este că în aprilie 2011 acest document, împreună cu altele, a fost doar postat pe domeniul public al internetului, pentru a fi mai la îndemâna celor interesaţi, dar toate aceste documente fuseseră de fapt desecretizate demult. S-a întâmplat însă că doar această etalare a atras atenţia ziaristilor amatori de senzaţional. Memoriul lui Gui Hottel fusese desecretizat în 1977, la cererea ufologului Bruce Maccabee, şi a fost comentat ulterior de mai mulţi ufologi care au investigat subiectul prăbuşirilor OZN.
Aceştia au descoperit demult că la originea în tregii istorii se afla o înşelăciune, având la originea ei un escroc (cu multe condamnări la activ), pe nume Silas Newton. După aceea ştirea falsă a trecut prin mai multe urechi, până a ajuns la agentul FBI. De altfel escrocheria „a prins” şi la multi alţii şi s-a perpetuat în cărţi şi articole din epocă, dar şi la unele care s-au inspirat din acestea.
Presupusele prăbuşiri, la care face aluzie memoriul, nu au nicio legatură cu cazul Roswell (la care, de altfel, nici nu fac referire), ci cu evenimente care ar fi avut loc lânga localitatea Aztec din New Mexico. Pe site-urile populare de pe internet, ştirea „desecretizării” FBI a fost totuşi însoţită de imagini cu aşa-zisa autopsie a unui extraterestru recuperat la Roswell. Aceste imagini au fost extrase dintr-un film, dovedit a fi contrafăcut, realizat în 1995 de cineastul britanic Ray Santili, care ulterior a recunoscut el însuşi că e autorul falsului.
Merită să mai notăm că, în decursul deceniilor, FBI a adunat relativ puţine documente privind OZN-urile. Rapoarte mult mai interesante şi mai convingătoare privind acest fenomen au fost desecretizate, în timp, de alte instanţe, de pildă de US Air Force, de CIA (Central Intelligence Agency), dar şi de NORAD (North American Aerospace Defense Command), NSA (National Security Agency), NRO (National Reconnaissance Office), ori chiar de NASA (National Aeronautics and Space Administration), aşa cum am mai arătat în această rubrică din revista Magazin şi cum vom face şi în câteva articole viitoare. Desigur, foarte probabil, multe documente sunt încă şi azi ultrasecrete.
Trist este că despre cele de mai sus s-au pronuntat cu mult aplomb şi unii care nu aveau nici cea mai vagă idee nici despre fenomenul OZN în ansamblu, nici despre detaliile implicate în documentul particular FBI.
Cu toate acestea ei s-au arătat deosebit de siguri în opiniile lor privind acest caz.

Joomla templates by a4joomla