uroiDuminica, in data de 14.10.2007, in jurul pranzului in rezervatia naturala Magura Uroiului de langa Simeria, Cornel Alexandru fotografia o pereche de soimi calatori. A doua zi, cand au fost descarcate fotografiile, pe un cliseu au aparut doua sfere, una alba si o alta neagra, pe care insa nimeni nu le sesizase cu ochiul liber.

In acea zi, Valean Flaviu profesor de geografie la Grupul Scolar Industrial "Horea" din Deva, 35 de ani, casatorit cu un copil, se aflau in rezervatie impreuna cu parteneri din asociatia ecologica "Abeona"  (Cornel Alexandru, Raluca Iovescu si Alin Iovescu).

Era o zi perfect senina. Cu doar 1-2 secunde mai devreme  a fost fotografiat un soim aflat in planare; urmatoarea fotografie s-a declansat pe cerul senin intrucat soimul a "fugit" brusc spre stanga; a treia fotografie a prins din nou soimul.

Soarele se afla in acel moment undeva in spate-stanga. In primul moment cei in cauza au crezut ca sfera neagra ar fi umbra celei luminoase, dar umbra nu ar fi avut pe ce sa se proiecteze.

Din pacate, pe imagine nu mai apar alte repere, iar rezolutia fotografiei a fost de 714K, desi aparatul avea capacitatea maxima de 12 M.

Daca globuri luminoase sunt raportate si fotografiate adesea, cele negre sunt rare. Un caz celebru este cel din 14 aprilie 1561 de la Nurnberg cand s-au semnalat sfere negre, rosii si albastre, precum si discuri; un alt caz a fost cel din 7 august 1566 de la Basel, cand au fost vazute mai multe sfere negre si rosii.


 

Joomla templates by a4joomla