Se pare ca prima semnalare a unui fenomen care poate fi numit OZN in spatiul romanesc este cel identificat de”, Dalila-Lucia Arama , paleograf principal la cabinetul de manuscrise al Bibliotecii Academiei Romane, in Letopisetul Tarii Moldovei al lui Grigore Ureche: “valeat 7025 (1517) noiembrie 8, samn mare s-au aratat pe ceriu, c-au stralucit despre miadzanoapte ca un chip de om, de-au statut multa vreame si iara s-au ascuns in vazduh”. Textul a fost publicat in articolul „Sa fi fost oare farfurii zburatoare?”, Magazin Istoric 12/1968.
***
18 octombrie 1595. Este cunoscut faptul ca in seara acestei zile, orasul Targoviste a fost recucerit de la turcii care apucasera sa-l fortifice. Aceasta fapta de arme a fost savarsita de trupele aflate sub comanda lui Mihai Viteazul. Intr-un ziar din Tara Transilvaniei se arata ca „in ziua de 15 a lunii octombrie s-a aratat deasupra taberei o mare cometa, care a tinut o ora sau ceva mai mult”. Intr-un raport in limba italiana, datat Praga, 14 noiembrie 1595, se afirma ca amintita cometa a fost vazuta timp de doua ore. Incercandu-se identificarea acestei „comete” s-a constatat ca ea nu este mentionata in nici un catalog de aparitii de acest fel.
Calin N. Turcu, Enciclopedia observatiilor O.Z.N. din Romania (1517-1994), Ed. Emanuel, Bucuresti, 1994, p.3
Nota: o cometa apare mai multe zile la rand, cam la aceeasi ora si cam in acelasi loc pe cer; de asemenea, ea este vazuta simultan de pe zone intinse ale globului. Fenomenele de acest fel erau in acea perioada atent consemnate, faptul ca nu exista nici o alta mentiune si faptu ca nu putem lua in considerare, avand in vedere durata observatiei, nici un alt fenomen natural, ne face sa declaram observatia ca neidentificata .
Mai jos o ilustrare a fenomenului, intr-o gravura germana din 1665.
targoviste battle crop
Joomla templates by a4joomla