Pe 25 octombrie 2017, un obiect straniu a fost vazut – in plina zi – zburand in mijlocul traficului greu al coridoarelor aeriene din nord-vestul Statelor Unite, deasupra statului Oregon. Nu raspundea la apelurile radio. Nu avea transpondere de evitare a coliziunilor. Si a ramas tot timpul la limita vizibilitatii cu ochiul liber.

De la sol, radarele controlului traficului aerian au urmarit intermitent un obiect neinregistrat care se deplasa cu viteze neobisnuit de mari. Oamenii si-au amintit de acel 11 septembrie, in care s-a vazut de ce sunt capabile avioanele care nu raspund la niciun apel. Asadar au fost ridicate de la sol, pentru interceptare, avioane F-15 ale Fortelor Aeriene...

Incidentul, confirmat de Administratia Aviatica Federala (FAA), de Fortele Aeriene SUA (USAF), ca si de pilotii implicati, a fost facut public, in noiembrie 2017, de jurnalistul Tyler Rogoway, pe blogul „The Zone of War”, de pe site-ul Automotive Drive. La sfarsitul lunii februarie 2018, el a obtinut, prin cereri bazate pe legea dreptului la informare (FOIA), „un mic munte de documente” si „ore de inregistrari audio” care detaliaza evenimentul in cauza. Noile date au permis realizarea unui raport OZN substantial, aratand totodata si cat de mult se lupta autoritatile sa inteleaga ce anume se petrece deasupra capetelor lor.

Obiectul zburator neidentificat a fost detectat pentru prima oara deasupra nordului Californiei de catre statiile radar din Oakland, la ora 16:30 (fusul orar al Pacificului). Controlorul de zbor din Oakland Center observa ca aparitia este aproape de limita dintre sectorul sau si cel apartinand de Seattle Center. Tinta se deplasa „foarte rapid”, la altitudinea de 11,3 kilometri, aceeasi cu cea la care zboara, de obicei, avioanele comerciale. Dar niciun avion nu era anuntat pentru acea zona. Din documentele desecretizate reiese clar ca si radarele militare au reperat obiectul.

La un moment dat, aeronava neidentificata a facut un viraj, intrand in mijlocul fluxului aglomerat de avioane comerciale. Apoi a disparut de pe radar. Dar ramanea vizibil cu ochiul liber. Parea sa fie mare si avea culoarea alba, dar s-a aflat tot timpul prea departe pentru a se putea identifica daca era un tip de avion cunoscut, sau daca avea semne distinctive pe el. Zbura cam cu aceeasi viteza ca si celelalte avioane. Nu avea transponder si nu emitea niciun fel de semnale. Pilotii comerciali care zburau deasupra statului Oregon au inceput sa sune si sa raporteze ca vad un obiect care n-ar trebui sa fie acolo. In urmatoarele 30 de minute, timp in care obiectul a strabatut sute de kilometri, pilotii si controlorii au incercat sa inteleaga ce se intampla. Inregistrarile audio arata cum un controlor uluit raspundea pilotilor, indrumandu-i incotro sa se uite. El ii mai intreaba daca vreunul dintre senzorii de proximitate ai sigurantei aeriene sesizeaza obiectul.

Pe inregistrarile audio se pot auzi si conversatiile dintre militarii din sistemul de aparare aeriana NORAD, ca si ordinele, de la baza Fortelor Aeriene din McChord, statul Washington, pentru ridicarea unor avioane F-15. Inregistrarile radar si audio dezvaluie ca aeronavele au decolat din Portland. Dar in mod ciudat, ele s-au indreptat spre sud, chiar daca rapoartele avioanelor comerciale indicau faptul ca nava neidentificata se afla spre nord.

Pe baza materialelor obtinute, Rogoway, impreuna cu Joseph Trevithick, au scris si au postat un nou articol, care contine si diagrame cu sectoarele implicate in traseul aeronavei neidentificate. Ei au editat si partea de conversatii, cat si datele radar furnizate, in patru videoclipuri separate, care pot fi localizate de cei interesati. Partea de audio a fost sincronizata cu datele radar obtinute in urma cererii FOIA. Autorii mentionati recomanda cititorilor sa urmareasca aceste clipuri in intregime, pentru a intelege intregul dramatism al incidentului, dar si autenticitatea detaliilor.

In videoclip se aude momentul in care aeronavele F-15 sunt pe punctul de a decola, de la aeroportul international din Portland. Controlatorul de trafic aerian mentioneaza aceasta, in timp ce vorbeste cu un alt controlor FAA. Controlorul reitereaza, de asemenea, ca tot nu exista niciun contact radar cu misterioasa aeronava. De asemenea, el solicita, in mod repetat, avioanelor din apropiere sa verifice daca sistemele de evitare a coliziunilor de trafic (TCAS) indica proximitatea unei aeronave, toate raspunsurile primite fiind negative.

Pe videoclip apar si apelurile telefonice la FAA din timpul evenimentelor. Pe inregistrarile acestora exista si cateva intervale tacute, in mijlocul conversatiilor, de pilda in locurile in care se specifica cine si cand a cerut ca avioanele F-15 sa decoleze. Nu este clar daca inregistrarile au fost „editate” sau e doar o anomalie.

Primul apel este catre Oakland Center si se plaseaza la putin timp dupa detectarea initiala radar, cand pilotii au inceput sa observe vizual obiectul. In el se mentioneaza, ca „apararea aeriana” cauta o tinta radar, ceea ce arata cat de devreme a fost implicata armata in intalnire. In conversatii se folosesc o serie de termeni „de specialitate”. De pilda, revine, repetate ori, termenul „DEN” prescurtare pentru Domestic Events Network (Reteaua de evenimente interne), un sistem de linii telefonice care conecteaza FAA cu autoritatile federale, mai exact cu cele militare, in timpul unor situatii speciale. Se aude, de asemenea, termenul „WADS” si porecla-indicativ „Bigfoot”. Acestea se refera la Western Air Defense (Apararea Aerului, sectorul de Vest) al NORAD, cel care monitorizeaza spatiul aerian pe o suprafata uriasa din Statele Unite si Canada. Cu sediul la Baza Fortelor Aeriene McChord, din statul Washington, WADS are, intre alte responsabilitati, si pe cea de comanda a decolarii avioanelor, atunci cand este nevoie, si a indrumarii lor catre obiectivele de interes, in timpul misiunilor aeriene interne sau de suveranitate.

Ultimele (audio)clipuri sunt si cele mai interesante. Ele contin apelurile efectuate dpa incident. Managerul responsabil pentru operatiuni de la Centrul din Seattle a incearcat sa afle ce s-a intamplat de fapt. In acest sens, el a vorbit din nou cu Centrul si cu pilotii companiilor aeriene care au avut contact vizual cu nava. De asemenea, el a avut conversatii cu biroul de securitate al organizatiei de trafic aerian al FAA si cu grupul agentiei pentru siguranta si asigurarea calitatii.

Intre altele, managerul lua in considerare, retrospectiv, ideea ca avioanele comerciale ar fi trebuit sa pastreze un contact vizual cu nava misterioasa, si sa nu li se permita sa aterizeze, macar pana cand soseau avioanele militare F-15. Raspunsul oficialului FAA a fost ca nimeni nu stia ce era cu nava aceea, „daca nu era cumva echipata cu ceva”, sau ce intentii avea. Se aud si alte reprosuri. Exista si discutii incercand sa se determine ce anume s-a intamplat de fapt. Interlocutorii sunt de acord ca a existat „cu siguranta ceva acolo”. Controlorul de la Oakland Center spunea ca nava a aparut pentru prima oara mergand spre sud, cu mare viteza, inainte de a executa o manevra brusca, dupa care „a luat-o spre nord”.

Urmeaza, pe inregistrari, interviurile telefonice cu pilotii, intentia managerului fiind ca fiecare echipaj sa dea un raport in care detaliaza perspectiva individuala a incidentului. In timpul apelului cu „United 612” exista cateva momente ciudate, dar pilotul descrie intalnirea, afirmand ca era prea departe pentru a identifica tipul aeronavei. Urmatorul apel, cu „Alaska Airlines 525”, nu dezvaluie prea multe, deoarece echipajul spune ca nu au reusit niciodata sa vada obiectul; echipa „Skywest 3478” l-a vazut, dar nu avea prea multe de adaugat. Conversatia cu pilotul „Southwest 4712” este de departe cel mai interesant. El mentioneaza imediat cat de ciudata a fost intalnirea si ca nu a trait niciodata un incident ca acesta, in aproape 30 de ani de zbor. Pilotul remarca: „Daca ar fi fost ca un avion de tip Lear (avion personal cu reactie), probabil ca nu l-as fi vazut atat de clar. Dar acesta era un avion alb si era mare. Tineam pasul cu el; probabil ca se misca ceva mai repede decat noi”. De asemenea, el a spus ca au urmarit obiectul din California de Nord pana la aterizarea sa in Portland.

Autorii investigatiilor sunt de acord ca incidentul OZN din Oregon are o importanta deosebita, judecand si dupa recentele dezvaluiri, conform carora Pentagonul ramane foarte interesat de astfel de intalniri.
Joomla templates by a4joomla