Pe 28 februarie 2011 s-a anuntat ca Arhivele Nationale ale Regatului Unit au desecretizat si au facut publice un nou lot, cuprinzand alte 35 de fisiere, cu 8500 de documente, privind fenomenul OZN. Este continuarea unui proces inceput acum trei ani si care se va incheia, previzibil, in 2012.
Documentele acopera un interval de 60 de ani, din 1950 pana aproape de zilele noastre. Ele includ materiale produse de Ministerul Apararii, Ministerul de Externe si pentru Commowealth, Ministerul de Interne si de Natiunile Unite.

Evenimentul a avut un efect extraordinar. In cateva zile de la lansare documentele au fost descarcate de 2,8 milioane de vizitatori ai site-ului. Televiziuni britanice precum BBC News, Sky, ITV, ca si din alte tari au comentat documentele. Acelasi interes a fost manifestat de radio sau de presa scrisa.

Multe discutii a produs faptul ca o colectie de Informatii Militare, fisiere care acopera perioada 1980-1982 (inclusiv cele privitoare la celebrul incident privind atrizarea unui OZN in padurea Rendlesham) au fost distruse, in conditiile in care fisiere de anii din jur au supravietuit.


 

A aparut insa, cu aceasta ocazie, un document neasteptat. In 1978, Sir Eric Gairy, primul ministru al micului stat insular Grenada, din Caraibe, incerca sa convinga ONU sa creeze o comisie pentru studierea in comun a fenomenului OZN. La aceasta initiativa s-au asociat publicistul Lee Speigel, dar si J. Allen Hynek, astronom, timp de 20 de ani consultantul OZN al Air Force, astrofizicianul francez Jacques Vallée, fizicianul nuclear Stanton Friedman, astrofizicianul Claude Poher, seful programului oficial francez pentru OZN-uri, psihologul David Saunders, fost membru al faimoasei comisii Condon pentru OZN-uri, astronautul Gordon Cooper, ca si Lt.col. Larry Coyne, care avusese, impreuna cu echipajul unui elicopter, o intalnire terifianta OZN.
Impreuna au obtinut o intrevedere cu secretarul general al ONU Kurt Waldheim, pe 14 iulie 1978, apoi au facut o prezentare la Comitetul Politic Special al ONU, pe 27 noiembrie 1978. Din pacate, demersul nu a mai continuat, intrucat la inceputul anului 1979, Gairy a fost rasturnat de la putere in Grenada, de leaderul opozitiei Maurice Bishop.

Intre documentele recent date publicitatii s-a descoperit ca la vremea aceea Regatul Unit se opunea in secret crearii unei astfel de comisii, pe motiv ca aceasta ar duce ONU o proasta reputatie. In document se spunea: „Delegatia britanica nu crede ca infiintarea unei agentii pentru studiul obiectelor zburatoare neidentificate este adecvat functiilor Natiunilor Unite... Din fericire, confruntarea cu reprezentantii din Grenada poate fi evitata, dar Regatul Unit n-ar trebui sa ezite in a-si face cunoscute viziunile, la modul si la timpul socotite potrivite.”. „Ministri de Externe si ai Oficiului pentru Commonwealth si-au exprimat punctul de vedere conform caruia crearea unui corp de acest tip va reduce credibilitatea Natiunilor Unite; in consecinta, delegatia Regatului Unit a fost instruita sa i se opuna”.

Nick Pope, fost angajat al Ministerului britanic al Apararii si seful biroului pentru OZN-uri in perioada 1991-94, a apreciat ca acest comportament a fost „in logica politicii statornice a Ministerului Apararii, de a minimaliza atat fenomenul in sine cat si implicarea departamentului apararii in acesta”.

Joomla templates by a4joomla