În cadrul emisiunii UMANISMUL TRANSFORMARII moderată de doamna MIHAELA MURARU MÂNDREA, sub egida 6TV, am derulat un serial despre fenomenul OZN, serial, în 26 de episoade, fiecare de circa o oră, care poate fi privit ca un curs pentru a cunoaște ce sunt Fenomenele Aerospațiale Neidentificate (numite tradițional și OZN-uri), ce știm cu siguranță despre ele, care sunt conexiunile cu alte fenomene neexplicate și ce ipoteze putem face pentru a înțelege cele ce se întâmplă.

Au existat câteva tentative de a organiza si cursuri de initiere in ufologie. Dan D. Farcas a tinut un astfel de curs, in sase lectii, dimineata – dupa amiaza in zilele de 6-9 august 2007 la scoala de vara ”Atlantykron”, care se ține anual pe insula „Inelul de Piatră” de pe Dunăre, lângă Capidava. Lectiile au fost:
1.     Lumini, discuri, intalniri apropiate
2.     Este Pamantul o rezervatie a extraterestrilor?
3.     Militarii si politicienii in fata fenomenului OZN
4.     Implicatii spirituale, mitologice si religioase
5.     Explicatii posibile; ipoteza extraterestra si supercivilizatiile
6.     Note privind metodologia investigatiilor OZN
Cursul a fost reluat, tot acolo, și în 2008 și 2009, dar in versiuni reduse.

O tentativa mai ambitioasa s-a derulat in anul 2012, aproximativ pe aceeasi structura, dar in conditii mult mai bune, la sediul ASFAN. Fiecare expunere a durat cel putin doua ore, fiind bogat ilustrata prin proiectii. Au fost trimise numeroase invitatii, in special la reprezentanti mass-media care au mai prezentat fenomenul, cu toate acestea, numarul auditorilor din afara ASFAN a fost redus. S-au prezentat urmatoarele lectii:
1. 26.01 Lumini, discuri, intalniri apropiate
2. 23.02 Este pământul o rezervatie a extraterestrilor?
322.03 Militarii si politicienii in fata fenomenului OZN
4. 19.04 Fenomenul OZN, mitologia si religia
5. 24.05
Cele două ipoteze extraterestre
6. 14.06 Note privind metodologia investigatiilor OZN.
Primele cinci lectii au fost sustinute de Dan D. Farcas, iar cea de a sasea de George Cohal. Denumirile de mai sus ale lectiilor conduc la texte cu rezumatul lectiilor.
reflex150118OZNlangaBrasovApreciem ca circa 95% din materialele vizuale OZN aflate pe diverse site-uri sunt false OZN-uri. O parte din acestea sunt generate chiar de aparatura foto sau video, in conditiile in care "martorul" nu a vazut nimic special cu ochiul liber. In continuare dam exemple pentru trei tipuri de astfel de artefacte: globuri luminoase, reflexe in obiectiv si paianjeni pe camere de supraveghere.
chelfan

Fenomenul OZN, fenomene aerospatiale neidentificate; cazuri tipice

Toata lumea a auzit despre OZN-uri. In ciuda a ceea ce spera multi din toata inima, fenomenul exista. Dar chiar daca nu am crede aceasta, va trebui sa recunoastem ca el exista, cel putin, ca un fenomen sociologic si chiar si numai asa, el merita toata atentia noastra. Exista sute de mii de rapoarte privind lumini si obiecte zburatoare stranii, care nu pot fi identificate cu nimic cunoscut, venind din mai toate tarile lumii. Exista zeci daca nu sute de mii de fotografii si filme video, dar si mii de documente stranii despre intalniri cu fiinte nepamantene, rapiri, mutilari de animale, semne bizare in lanuri s.a.m.d. care fac adesea deliciul tabloidelor sau al unor programe de televiziune.

Nimeni nu poate da un raspuns, sigur si acceptabil pentru toti, privind natura OZN-urilor. Probabil sunt mai multe fenomene reunite sub acest nume: unele naturale si foarte rare, altele omenesti dar inselatoare. Dar, dupa toate aparentele, exista si manifestari ale unei inteligente pe care deocamdata nu o intelegem.

Este Pamantul o rezervatie a extraterestrilor?    
Rapiri OZN
In noaptea de 15 octombrie 1957, Antonio Villas Boas, student la drept si ulterior un avocat respectat, ara cu tractorul pe ogorul parintilor sai de pe o campie braziliana. In apropierea sa a aterizat o nava din care au coborat niste omuleti. Antonio a vrut sa fuga, dar tractorul nu mai raspundea la comenzi.
El insusi a fost paralizat, urcat in nava, ametit se pare cu un drog si adus in situatia de a avea o experienta sexuala cu o creatura feminoida, dupa care a fost lasat sa plece, iar nava si-a luat zborul. Antonio a avut nevoie in perioada urmatoare de ingrijiri medicale. Oricat de bizara a fost aceasta istorie, eroul ei a sustinut-o cu tarie pana la moartea sa, survenita acum cativa ani.
In noaptea de 19 septembrie 1961, sotii Betty si Barney Hill se intorceau din Canada, cu masina, catre locuinta lor din Portsmouth (New Hampshire - S.U.A.). In muntii White Mountains o lumina a inceput sa-i urmareasca apoi s-a apropiat tot mai mult. La una dintre opriri, obiectul a ajuns la nici 30 de metri. Era imens. Braul luminos s-a dovedit a fi de fapt un sir de ferestre, indaratul carora se vedeau niste siluete omenesti. De groaza cei doi au urcat in masina si au demarat. La un moment dat au auzit un sunet ca dintr‑un diapazon, dupa care au simtit amandoi ca ii cuprinde un somn cumplit... Si-au revenit cu aproape 60 de mile mai la sud. Nici unul dintre ei nu-si aducea aminte ce s-a intamplat intre timp. Cand au ajuns in sfarsit acasa, in Portsmouth, mijeau deja zorile. Ceasul din casa arata ora cinci. Si-au dat seama ca s‑au pierdut cel putin doua ore, fara sa inteleaga cum.
In perioada urmatoare amandoi s-au simtit foarte rau si s-au adresat dr. Benjamin Simon, cunoscut neuropsihiatru din Boston. Suspectand ca la izvorul acestei stari se afla o trauma psihica refulata, de care subiectul nu-si mai aduce aminte, dr.Simon propune efectuarea unor sedinte de regresie hipnotica. Aceasta metoda ajuta martorii sa-si reaminteasca unele detalii pe care nu si le amintesc constient, fiind utilizata de mult timp, atat pentru a descoperi traume psihice ascunse, in vederea vindercarii unor nevroze, cat si de politie, ca un ajutor in identificarea infractorilor. Regresia s-a efectuat cu cei doi soti separat si a fost inregistrata pe banda magnetica. Pentru a nu se influenta, continutul benzilor a ramas tot timpul secret chiar si pentru cei examinati. Cei doi au fost sugestionati ca dupa trezire sa nu-si aminteasca cele revelate sub hipnoza.

Militarii si politicienii in fata fenomenului OZN    
Foo fighters
Generalul maior rus Boris Surikov a declarat, in 1994, unor producatori britanici TV ca in 1944, la o data nespecificata, zbura spre Romania, impreuna cu comandantul navei, maiorul Bajenov, la bordul unui avion sovietic de 14,5 tone, in misiune de bombardament. Erau la o altitudine de cinci mii de metri, deasupra Ukrainei de sud-vest, cand au zarit, venind spre ei, din fata, un obiect solid, de forma eliptica. Avionul a inceput sa vibreze, presiunea uleiului a crescut alarmant, in preajma geamului se simtea o incarcatura electrostatica, iar aripile scanteiau de o multime de descarcari electrice.
Maiorul Bajenov a apreciat ca aparatul si bombele sunt pe punctul de a lua foc, drept pentru care a luat decizia sa arunce la intamplare incarcatura de doua tone de bombe deasupra unui camp din Ukraina. La intoarcere, de frica curtii martiale, au raportat bombardarea cu succes a unei rafinarii de titei din Romania. Surikov a descris misteriosul aparat de zbor ca fiind luminos si asemanator ca forma dar cam de doua ori mai mare decat o naveta spatiala actuala.
La 25 februarie 1942, putin dupa ora 2.00, radarele au semnalat apropierea unor obiecte zburatoare, aflate la circa 200 de kilometri in largul oceanului, in dreptul orasului Los Angeles. La ora 2.25 s-au declansat semnalele de alarma, Apoi au aparut mai multe obiecte zburatoare rosii sau argintii care se agitau rapid, incoace si incolo, pe cerul orasul. In mijlocul lor un obiect mare, intunecat, statea aproape nemiscat. Convinsi ca asista la un atac japonez, artileria antiaeriana a tras, timp de o ora, 1430 de obuze. Orasul a fost acoperit de schijele proiectilelor. Cel putin sase civili au murit din cauza panicii. Multe cladiri au fost avariate. Nici un obiect n-a fost doborat; au continuat sa se miste nestingherite printre obuzele care explodau. Avioanele n‑au fost ridicate de la sol. Dupa martori, obiectele pareau sa pluteasca la un nivel constant, cam la 3000 de metri altitudine, aparand si disparand pur si simplu.

Implicatii spirituale, mitologice si religioase    
Paralele cu aparitiile sfinte
Astrofizicianul Jacques Vallée, unul dintre cei mai seriosi investigatori ai fenomenului OZN, a fost cel care, analizand cazurile de aparitii ale Fecioarei sau ale altor persoane sfinte, a constatat surprinzatoare asemanari cu observatiile OZN. El a luat ca exemplu aparitiile Santa Maria de Guadalupe, incepute in 9 decembrie 1531, la zece ani dupa cucerirea imperiului aztec de catre spanioli, in apropiere de Tenochtitlan (Mexico City), aparitiile de la Fatima (Portugalia) din 1917, cele din vara anului 1981 de langa satul Medugorje (Bosnia), dar si pe cele din 1858 de la Lourdes, in Franta in fata fetitei de 14 ani Bernardette Soubirous, sau cea din 19 septembrie 1846 cand la doi tineri pastori din
La Salette, localitate din Alpii Francezi, li s-a aratat un glob de lumina clipitoare care s‑a deschis, iar in mijlocul ei a aparut o “Frumoasa Doamna”, identificata drept Fecioara Maria. Incepand din 2 aprilie 1968 si pana in iunie 1971 Fecioara a fost vazuta de mii de martori, majoritatea musulmani de o suta opt ori (dupa unele evidente) pe cupola bisericii crestine copte a cartierul Zeitun din Cairo. Autoritatile au ordonat anchete severe, pe o raza de douazeci si cinci de kilometri, distrugand sau confiscand aparatura electronica, de proiectie, smulgand firele electrice ale bisericii, taind crengile copacilor din jur, si chiar demoland un garaj aflat peste drum, fara a perturba aparitiile. O multime de fotografii atesta fenomenul. Exista mii de astfel de cazuri, cu Fecioara Maria sau alte persoane sacre.
Jacques Vallée a atras atentia in 1988 asupra numeroaselor paralele intre aceste aparitii si evenimentele OZN; intre acestea: lumina orbitoare care se vede eventual prin ceata, un glob stralucitor, un disc rotindu-se foarte rapid, o coloana de lumina care coboara din cer si pe care martorul se poate inalta de la pamant, vesminte care raman uscate in ciuda ploii, un nor din care apare o fiinta nepamanteana, scaderea temperaturii, o liniste nefireasca, pierderea notiunii timpului, stare de transa, epuizare dupa terminarea intalnirii etc.

Explicatii posibile
Fara indoiala, multe observatii, raportate ca OZN-uri, sunt explicabile, chiar daca nu intr-un mod banal. Unele sunt fulgere globulare, sau poate corpuri plasmatice ori bioplasma, desi nimeni nu stie ce sunt acestea si nici nu a reusit cineva sa le reproduca in laborator intr-un mod convingator. Se mai vorbeste de lumini misterioase care apar in preajma unor falii, mai ales asociate cu cutremurele. Unele intalniri OZN ar putea fi fenomene hipnagogice si hipnopompice, deci fenomene care se petrec doar in mintea noastra, in preajma somnului. Ar putea fi iluzii, halucinatii, amintiri false, eventual  declansate prin receptori telepatici sau prin droguri. Desigur, unele ar putea fi si farse. Dar in nici un caz toate.
Multe pretinse rapoarte OZN se refera de fapt la un satelit, avion, balon, dirijabil, elicopter etc. vazute intr-o situatie neobisnuita. Probabil au fost luate drept OZN-uri si aparate secrete de zbor. Dar nici in acest fel nu se explica toate observatiile. Unii vorbesc – inca si acum – de arme secrete naziste... Dar, asa cum au remarcat, cu bun simt, cei ce au analizat aceste rapoarte, chiar si primele OZN-uri observate faceau manevre care sunt si azi imposibile si ar omori orice pilot. Daca cineva ar dispune de aparate de o asemenea manevrabilitate de ce nu le foloseste o data pe campul de lupta. De saizeci si mai bine de ani ele au ramas tot la stadiul de prototip secret?
Dupa ce au fost eliminate toate variantele de tipul celor de mai sus, fara a putea explica anumite observatii, multi au inceput sa speculeze ca s-ar putea sa ne confruntam cu o inteligenta nepamanteana. Este ceea ce a fost numit ipoteza extraterestra.

S-ar putea ca cititorul acestor randuri sa doreasca el insusi sa realizeze investigarea unor cazuri raportate sau la care a fost martor. Recomandam ca o astfel de activitate sa nu se faca la intamplare ci urmand o metodologie. Pe acest site se gaseste si metodologia pe care o recomandam noi.
Cei interesati de implicatiile filosofice, ca si alte elemente de care e bine sa se tina cont in investigarea fenomenului OZN, pot citi mai departe si notele privind limitele metodei stiintifice de investigare.
 
Limitele metodei stiintifice si marturia
OZN-urile exista, chiar daca poate noi insine nu le-am intalnit, ceea ce ne face sa fim sceptici... O persoana cu o oarecare educatie stiintifica va fi inclinata sa spuna ca ipotezele extraordinare expuse pana aici nu sunt de acceptat pana nu se pot aduce, vedea si pipai dovezile – si ele extraordinare – in acest sens.
Succesele incontestabile ale stiintei s-au datorat metodei sale riguroase. Numai ca stiinta nu poate aplica aceasta metoda asupra tuturor fenomenelor care se petrec in jurul nostru. Stiinta recunoaste existenta unui fenomen decat (1) daca acesta rezulta din teoriile deja cunoscute, sau (2) daca se repeta suficient de des, ca sa poata fi vazut de oricine, sau (3) daca poate fi reprodus, dupa dorinta, intr-un laborator. Pentru omul de stiinta sceptic, o simpla marturie, chiar o mie de marturii, care nu indeplinesc macar unul dintre aceste trei criterii, nu poate fi acceptat. Or fenomenul OZN nu rezulta din nici o teorie acceptata (am zice chiar dimpotriva), nu poate fi observat dupa dorinta si nu poate fi adus in laborator. Exista o singura portita, care a ramas intredeschisa: statistica. Daca o mie de martori care nu s-au influentat intre ei reproduc aceleasi detalii bizare si nici unul dintre ei nu aminteste de alte detalii care ar putea veni in discutie, probabilitatea sa ne confruntam cu un fenomen real este foarte mare. Amintesc aici – doar pentru exemplificare – ca nici una dintre victimele presupuselor rapiri nu a spus ca ar fi vazut acolo omuleti verzi sau extraterestri cu arme laser; or acestea sunt probabil primele lucruri care-i vin in minte unui necunoscator daca aude de rapiri OZN.