Un articol publicat in iunie 2015 de Nicholas Redfern, aduce un punct de vedere pertinent, care merită împărtăşit, despre motivele pentru care nu va exista niciodată o „dezvăluire” a unor presupuse secrete privind prezenţa extraterestră pe Pământ.

Nicholas Redfern, jurnalist şi ufolog britanic stabilit în SUA, este autorul a mai mult de 30 de cărți despre OZN-uri, Bigfoot, monștrii din lacuri, abominabilul om al zăpezilor, dar şi despre scandaluri de la Hollywood. În iunie 2015, la conferința anuală MUFON din Ohio, auditorii l-au solicitat să-şi spună părerea despre presupusa politică a guvernului american de a ascunde faţă de marele public adevărul privind prezenţa extraterestră pe Pământ, ca şi despre şansele ca să existe, la un moment dat, o „dezvăluire OZN”. Ca o concluzie a acestor dezbateri, care au continuat şi după terminarea conferinţei, Redfern a postat, pe site-ul Mysterious Universe, un articol intitulat „De ce nu vom ajunge la o dezvăluire OZN”, din care merită să rezumăm mai jos principalele idei.


Se crede că instanţe oficiale SUA ascund sub oboroc informaţii senzaționale, controversate, secrete, pe problematica OZN. Redfern nu crede, deloc, că Guvernul SUA ar ascunde ceva în acest sens. Este mult mai probabil, spune el, ca întreaga problemă să fie supravegheată de mic număr de indivizi, bine ascunşi, finanţaţi prin bugete negre, care nu răspund faţă de nimeni. Și, pe baza a mai multe indicii, el crede că este foarte probabil ca marea majoritatea celor din guvern, din armată, și din comunitatea de informații să nu știe absolut nimic în această privinţă.

Degeaba insistă unele mişcări ca „guvernul să ne spună ceea ce știe” despre prezenţa extraterestră pe Pământ. În ciuda nenumăratelor cereri depuse, rezultatul a fost şi rămâne un eșec de 100 la sută.

Dar, crede Redfern, „nedivulgarea” ar putea să nu fie doar rodul voinţei sau indolenţei unei „agenții din umbră”. Ea ar putea fi, în acelaşi timp, şi abordarea adoptată de inteligențele care se află în spatele fenomenului OZN în sine.

Toţi cei care au avut un contact cu lumea ufologiei, cunosc acea întrebare şablon: „dacă extratereştrii există, de ce nu aterizează ei pe peluza Casei Albe, dezvăluindu-şi prezenţa lor pe Pământ?” Unii ar putea considera că întrebarea este logică, dar autorul articolului crede că, dimpotrivă, este absolut fără noimă. Imaginea aceasta, cu nepământenii care aterizează cu nave strălucitoare și vorbesc președintelui și oamenilor, este a noastră, nu „a lor”. Este rodul unei culturi populare, al lumii SF și al propriilor noastre presupuneri cu privire la modul în care ar trebui extratereştrii să acționeze.

În cazul în care fenomenul OZN este cu adevărat ceva nepământean, el va fi practic de neînțeles pentru noi, spune Redfern. Nu există niciun motiv să se creadă, sau să se presupună, că procesele lor de gândire, obiectivele lor, sau abordările lor în comunicare, le-ar oglindi pe ale noastre, aşa cum apar ele în acele povești ridicole care spun că președintele Dwight D. Eisenhower ar fi semnat, în anii 1950, un tratat cu extratereştrii, pentru a le permite să facă ceea ce doresc pe planeta noastră, în schimbul unui acces la tehnologiile lor.

Redfern numeşte istoriile de felul acesta, care circulă printre fanii OZN cu mai puţin discernământ, o „grămadă de rahat”. Îşi poate oare imagina cineva cu adevărat – se întreabă el – că o rasă atotputernică de fiinţe, venind dintr-un sistem solar îndepărtat, sau dintr-o altă galaxie, ar avea vreodată nevoie de un pact pentru a-şi atinge obiectivele? Desigur că nu! Ei ar putea face orice le-ar trece prin minte să facă, iar pământenii n-ar avea absolut niciun mijloc, pentru a-i opri sau a-i influența în vreun fel.

Deci, nu ne confruntăm, de fapt, cu tratate, aterizări în fața președintelui, sau cu nevoia de dezvăluiri, ci cu un fenomen care este atât de nepământean încât urmează o cale proprie, care rămâne practic de neînțeles pentru noi toţi.

În opinia lui Redfern, există două motive pentru care nu am avut şi nu vom avea o „dezvăluire OZN”. Primul este că indiferent cine anume se află în spatele fenomenului OZN (extratereștri, entități inter-dimensionale, criptotereştri, sau ceva cu totul dincolo de înțelegerea noastră actuală), ei utilizează o abordare aparte în contactul cu rasa umană. Nu se pune problema unei invazii, aşa cum prezintă mai multe filme SF. Abordarea lor este de a interacționa la nivel individual, într-un mod intim, şi doar cu anumiţi oameni.

Un exemplu este expunerea la fenomenul OZN, având drept elemente principale: întâlnirile apropiate de un tip profund personal (cum ar fi răpirile), ori sincronicități inexplicabile, sau vieţi care, în unele cazuri, sunt schimbate radical, peste noapte.

Redfern subliniază ferm: există un fenomen real OZN și există o agendă reală de lucru legată de acesta. Dar, este o agendă „a lor” a cărei finalitate ne scapă. Și nu se va produce nicio revelare, la nivel mondial, a naturii și intențiilor inteligențelor care se află în spatele fenomenului OZN, pentru că agenda lor nu prevede o astfel de revelare. Maniera ascunsă de schimbare a vieţilor, la nivel individual – spune Redfern – va continua, la fel cum se desfăşurau lucrurile încă de pe vremurile în care fenomenul se manifesta sub aparenţa unor: zei, îngeri, demoni, zâne, spiriduși și câte altele...

Ce anume vizează exact toate acestea, ce rezultate se urmăresc, este desigur, un mister. Dar, nu se întrevede niciun semn de schimbare la orizont. Oamenii vor continua să aibă experiențe remarcabile, care le vor schimba viaţa; le vor avea noaptea târziu, pe porţiuni singuratice de drum, sau în timp ce campează în pădure, ori le vor avea chiar în propria casă. Dar extratereştrii nu o să se aşeze niciodată cu preşedintele SUA la o discuţie, lângă nişte cafea cu un croissant.

Al doilea motiv pentru care nu am avut şi nu vom avea o dezvăluire OZN este că acea „agenție din umbră”, la care se făcea aluzie mai sus, nu va divulga niciodată nimic. Componenţii ei știu, și sunt pietrificaţi de faptul că fenomenul OZN, așa cum am menționat, are capacitatea de a interacționa, la un moment dat, cu practic oricare dintre noi, în mod direct, și poate modifica percepțiile noastre individuale, mentalitățile, și tot viitorul. Iar cei din spatele acestui fenomen nu acţionează agresiv, sau printr-o divulgare către toată lumea, ci intervenind în mediul nostru personal exact la modul pe care îl cred de cuviință. Și sunt de neoprit...

Agențiile militare – pe toată suprafaţa planetei – sunt obisnuite să aibă de-a face, cu potențialii dușmani, într-un mod pe care îl pot înțelege. În cazul în care fenomenul OZN ar amenința să opereze la modul ilustrat în filme precum Ziua Independenței sau Războiul Lumilor, ar fi îngrijorător, dar militarii ar înțelege măcar cu cine anume au de-a face. Din păcate, ei ştiu doar că există ceva acolo, ceva extraordinar de neobişnuit, profund derutant şi de neînţeles. Iar faptul că acest ceva poate selecta, ca printr-un gest al mâinii, pe oricare dintre noi, şi apoi să ne transforme, îngrozește deținătorii secretului.

Prin urmare – scrie Redfern – iată, pe scurt, motivele pentru care nu va avea loc nicio divulgare: (a) fenomenul funcționează într-o manieră și cu o agendă, care nu presupun o divulgare și (b) persoanele a căror sarcină este să ne apere de toate acestea sunt, sincer, îngrozite de ideea de a spune oamenilor ceea ce știu ori bănuiesc.

Cei din mişcările „Dezvăluirea OZN”, care continuă să reclame dezvăluirea unor secrete ale eventualelor colaborări între guverne şi nepământeni, au nevoie – încheie Redfern – de „un pumn solid în faţă” pentru a se trezi la realitate și a înţelege că aici nu este vorba doar despre încercarea de a obține ca „guvernul să ne spună adevărul”. Este ceva mult mai profund...Joomla templates by a4joomla