In zilele de 29-30 noiembrie 2003 a avut loc o deplasare din partea asociatiei noastre in satul Pupezeni ( com. Balasesti, jud Galati ), situat la 20 de km est de orasul Barlad si la 10 km nord de localitatea Certesti. Satul Pupezeni este alcatuit din aproximativ 50 de case si 350 de suflete izolate intre dealuri partial acoperite de paduri. Oamenii sunt foarte amabili si primitori, urmasi simpli ai razesilor de odinioara, cu fetele senine, linistite si pure, imperturbabili in credinta si obiceiurile strabune, la fel ca si peisajul din jur care induce o relaxare deosebita celui ce viziteaza pentru prima data aceste locuri.
La sesizarile repetate facute de catre d-l Ionel Constantinescu, lucrator in cadrul televiziunii romane si originar din Pupezeni, domnii Gheorghe Cohal si Ion Nutu, membri ASFAN, s-au deplasat in zilele de 29-30 noiembrie 2003 in localitatea mai sus mentionata pentru a investiga si eventual inregistra fenomene luminoase observate de localnici in imprejurimile satului.
Plecarea din Bucuresti s-a facut in jurul orei 08 in dimineata zilei de 29 noiembrie fiind insotiti de d-l Ionel Constantinescu. Am sosit in sat la ora 15 si imediat dupa cazare, am efectuat o deplasare in zona pentru a lua contact cu imprejurimile si cu persoanele care in mod cu totul intamplator au vazut lumini nocturne si carora nu le-au putut da explicatii plauzibile in momentul respectiv.
Satul Pupezeni
Primul martor la care am ajuns a fost Dumitru Gorga, care ne-a relatat ca in luna octombrie 2003, intr-una din nopti, in jurul orei 01, iesind afara, a vazut o lumina situata la 4-5 metri deasupra padurii Aciua ce avea forma unui curcubeu ce se ridica si cobora permanent dupa care a disparut. Diametrul luminii era de 20-30 metri iar durata observatiei aproximativ 10 minute.
Un alt membru al familiei, nepotul, in varsta de 10-12 ani, a observat in alta noapte, in jurul orei 02-03, dupa ce urmarise la TVR filmul "Intoarcerea muschetarilor", o lumina mare cat un "lighean" deasupra padurii.
Al treilea martor cu care am stat de vorba a fost Nistor Popa, in varsta de aproximativ 65 de ani. Cu trei saptamani inainte de sosirea noastra, el a observat o lumina verde, urcand si coborand, mare cat un "neon" rotund (dimensiune aparenta), in jurul orelor 02-03 noaptea. Precizeaza ca stie ce sunt rachetele de semnalizare, dar ceea ce a vazut nu erau rachete de semnalizare. O saptamana mai tarziu el a facut o a doua observatie similara, constatand ca padurea era luminata iar cerul senin.
Urmatorii martori ai unui fenomen asemanator au fost Victor Iacob si sotia sa Zamfira. In jurul datei de 17-20 octombrie, in zona opusa padurii Aciua au observat o lumina de marimea Lunii, ca o "stea cu coada", cu coada orientata in jos, avand dimensiunea “unui lighean” si culoarea galbena, care a stat in zona timp de o ora. Fenomenul s-a petrecut pe la orele 03 noaptea. Ei mentioneaza ca au vazut de trei ori acest fenomen.
Observarea a fost facuta si de sotia sa, Zamfira, dar aceasta a refuzat sa vorbeasca, spunand ca acestea sunt "semne Dumnezeiesti".
Intrucat deja se intunecase bine, am continuat sa inregistram marturiile oamenilor in casa familiei Neculai si Emilia Iacob, sot si sotie, amandoi fiind observatori ai unor fenomene ciudate in mai multe randuri.
Astfel, cei doi relateaza despre lumini diferite aparute deasupra padurii Aciua cinci nopti la rand. Intr-una din nopti au observat o lumina puternica mai mare decat diametrul Lunii pline, alta data o lumina in "colturi".
Pe la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie 2003 a aparut deasupra padurii Aciua o lumina mare si rotunda cu o coada orientata in jos si care lumina padurea. In scurt timp de la observarea luminii au aparut doua avioane cu reactie, unul dinspre Cotoroaia, altul dinspre Balasesti, care au inconjurat lumina si au evoluat aproape o jumatate de ora. Dupa aceea avioanele s-au retras iar la scurt timp a disparut si obiectul. Aceiasi observatie a mai fost facuta si de alte persoane printre care si d-l Ionel Sandu si chiar ghidul nostru care ne-a sesizat, d-l Ionel Constantinescu.
Alta observatie facuta de cei doi consta in aparitia intr-una din nopti a doua lumini: una galbena, cealalta rosie, si care se miscau una in jurul celeilalte.
Pe la mijlocul lunii noiembrie au vazut o "Luna" foarte mare care "juca" in stanga si in dreapta si care avea "coarne" de jur imprejur. Padurea era luminata, iar observatiile au fost facute de pe prispa casei ce ofera o buna vizibilitate asupra padurii Aciua. Observatiile au fost facute pe parcursul a trei luni: septembrie, octombrie si noiembrie, pe timpul noptii si in conditii de cer senin.
Urmatorul martor a fost Stefan Tureatca. Acesta, in cursul lunii octombrie, si-a dus mama la autobuzul de Barlad ce pleca din Balasesti pe la ora cinci si jumatate dimineata. Deplasarea au facut-o cu caruta vecinului Toader Popa. Asa cum spune Stefan Tureatca, la intoarcere, in apropiere de locul numit Podul Topoloaiei, a aparut brusc o lumina puternica venita de sus, asemanatoare unui flash si insotita de un suierat, urmata de o prioada buna de intuneric profund. Toader Popa confirma ca “a aparut o umbra neagra de nu se vedea nimic, ca o ceata neagra, ca un perete. Nu se mai auzeau nici copitele cailor”. El afirma insa ca nu a vazut lumina ci numai “acest intuneric”.
Cei doi s-au speriat, si-au facut semnul crucii, dupa care au dat bice calului. Din declaratiile celor doi rezulta ca fenomenul s-a petrecut pe la orele 05:20-05:30 iar calul nu mai tragea la fel ca inainte. Stefan Tureatca declara ca nici el nu mai avea putere, acest lucru resimtindu-se si in prezent.
A doua observatie facuta de d-l Stefan Tureatca se refera la un fenomen vazut in aceeiasi perioada (octombrie), ce a constat in aparitia unei lumini cu coada ce a disparut in scurt timp deplasandu-se orizontal si cu viteza mica.
In urma marturiilor inregistrate pana in acest moment, am considerat necesar sa urmarim zona padurii Aciua din afara satului (la Troita), loc ce ne oferea o buna pozitie de observare. Din pacate, datorita conditiilor atmosferice, nu am putut sta decat pana aproape de miezul noptii, fara a inregistra vreun eveniment, dupa care am reluat observarea zonei a doua zi pe la ora sase dimineata, dar fara rezultat.
Marginea padurii Aciua
In cursul diminetii am plecat sa cercetam imprejurimile satului Pupezeni, locurile unde au fost observate luminile de catre martori, fiind insotiti de gazda noastra si, mai tarziu, de d-l Constantinescu. Nu am putut intra in zona vizata din padurea Aciua decat intr-un loc restrans, mai accesibil, padurea fiind foarte deasa in acel loc (maracinis). In zona cercetata nu au fost remarcate cresteri ale nivelului radioactivitatii naturale. De asemenea nici detectorul de metale nu a pus in evidenta prezenta de metale in locurile cercetate (este adevarat ca zona respectiva a fost destul de restransa).
Ion Nutu masurand radioactivitatea locului
La iesirea din padure, d-l Ionel Constantinescu ni l-a prezentat pe localnicul Dan Nastasache care la intrebarile noastre ne-a relatat ca in noaptea zilei de 22 noiembrie 2003, zi nefasta pentru familia sa, deoarece ii murise tatal, stand afara la o tigara, a observat o stea cazatoare rosie, de marimea unei “guri de canal” ce a cazut oblic deasupra padurii. A crezut ca asa este normal, ca la moartea cuiva sa cada o stea. A mai aprins o tigara si la cinci minute dupa aceea a vazut iar acea lumina rosie, dar de data aceasta urcand, pe aceeasi traiectorie pe care cazuse si disparand in inaltul cerului. A mai remarcat lumini rosii ce ieseau din acea stea.
La intoarcerea in sat am mai vorbit cu sateanul Roman Hotnog care pastea vitele pe islazul satului. Acesta ne-a relatat ca a observat in mai multe randuri fenomene luminoase deasupra padurii Aciua, si faptul ca acest lucru se intampla de cativa ani. Observatiile sale constau in lumini de dimensiunea unui far de culoare “rosietica-albastruie”, care evolueaza cam 1-1,5 minute, apoi dispare in stanga sau in dreapta. Orele de observatie au fost intre orele 22-24 noaptea, iar unele lumini aveau dimensiunea unui “fund de cos”. Altele au fost observate ca avand o sageata in jos.
Alt cetatean, Aurel Popa si sotia sa, ne-au relatat ca intr-o zi din luna octombrie, pe la miezul noptii, au vazut lumini deasupra padurii Aciua, de culoare rosie, iar in urma cu mai mult timp au observat o lumina puternica – “s-a deschis cerul” – deasupra manastirii Adam, lumina fiind ca o sageata galbuie orientata in jos. Sotii Popa considera ca acestea sunt “semne dumnezeiesti”.
Urmatorul martor a fost Mircea Manole care a sesizat aproape in fiecare saptamana lumini ciudate deasupra padurii Aciua, dar si in partea opusa acesteia. Astfel, intr-una din nopti a observat intre orele 23-24, o lumina puternica ce mergea in zig-zag (dreapta- stanga), de culoare galben-laptoasa, opusa padurii Aciua, deplasandu-se spre Galati. Alta data a observat o lumina mare si foarte rapida, cu sclipiri de luminite pe fundalul unui cer senin, luna fiind si ea observabila. A fost remarcat, de asemenea, un zumzet in timpul deplasarii. Totusi el considera ca nu era un avion.
Padurea Aciua
Timpul planificat pentru prima deplasare in satul Pupezeni fiind epuizat, ne-am luat ramas bun si ne-am indreptat spre Bucuresti in jurul orei 18, nu inainte de a prezenta gazdelor noastre inregistrarile video realizate.
Dotarea tehnica a echipei ASFAN a constat in: camera video, reportofon, busola, detector de radiatii, detector de metale.
Concluzii:
- in satul Pupezeni, comuna Balasesti, judetul Galati, se produc de cativa ani fenomene luminoase observate de sateni in timpul noptii;
- satul este amplasat la 20 km sud de Barlad si la 8-10 km nord de satul Certesti, unde in anul 1996 a avut loc o intalnire de gradul III (aterizarea unui OZN in mijlocul satului cu prezenta de fiinte umanoide);
- in zona nu sunt baze militare si nu s-au efectuat manevre militare care sa justifice fenomenele observate; la o oarecare distanta exista un aerodrom dezafectat, fara nici o activitate.
- fenomenele constau in lumini nocturne de diferite forme, marimi si culori care stationeaza la diferite inaltimi ori se deplaseaza lent sau rapid, in linie dreapta sau in zig-zag, de multe ori acestea se prezinta ca niste stele cu coada, dar “cu coada in jos”;
- majoritatea observatiilor au fost facute in zona padurii Aciua (aici a fost observata o suprafata mica de cativa metri patrati de pamant care contine un lut rosu, cunoscut de sateni si folosit de acestia la lipitul caselor);
- s-au intervievat 13 locuitori ai satului (interviurile sunt realizate pe suport video digital 8, aproximativ 2 ore de inregistrari), in realitate martorii fiind in numar mai mare, dar nu s-a putut sta de vorba cu toti din lipsa de timp;
- exista martori care au vazut fenomene luminoase de mai multe ori ;
- majoritatea locuitorilor satului considera luminile ca fiind normale, multi le ignora iar altii spun ca sunt “semne Dumnezeiesti”;
- n lunile septembrie, octombrie si noiembrie 2003 aceste fenomene s-au manifestat mult mai des si au fost observate de mai multe persoane, existand informatii ca acestea se manifesta in continuare;
- pentru aprofundarea cazului este necesara continuarea cercetarilor in mai multe etape si cu un numar mai mare de investigatori care sa aiba sarcini precise (completarea chestionarelor, efectuarea de schite si desene, etc. );
- trebuie luata in consideratie si posibilitatea crearii unui post de observatii periodice sau permanente in sat, existand informatii ca ar putea fi solicitudine din partea oficialitatilor in acest sens;
- ar trebui marita aria cercetarilor si acestea continuate in zonele locuite din jurul satului.
Nota
Fenomene ca cele de mai sus au fost semnalate si in cursul anilor urmatori, conform d-lui Ionel Constantinescu, care a vizitat de mai multe ori satul, dar nu s-au mai facut investigatii din partea ASFAN. Caseta video a deplasarii se afla la sediul ASFAN.