Joi 23 iunie 1994, inginerul Liviu Deznan si mai multi muncitori au vazut, de pe platforma unui siloz, la limita nordica a municipiului Arad doua cercuri concentrice intr-un lan de grau: un nucleu central cu diametrul de 8 metri si un inel, lat de 6,5 metri, care-l inconjura, usor eliptic, cu diametrul exterior de circa 50 de metri. Alaturi mai erau doua pictograme mici, tot eliptice, cu axele de 2,75 respectiv 2,30 metri, turtite in aceeasi directie ca si pictograma mare. In ambele cercuri tijele erau aplecate uniform, usor, in sens invers acelor de ceasornic; ele nu pareau sa fi fost tasate de greutatea unui obiect. In jur nu erau nici un fel de urme, graul fiind intact. Din cauza muncilor agricole martorii nu vor anunta observatia decat cu intarziere.
Incepand cu 28 iunie 1994, cazul a devenit cunoscut, fiind preluat de mass-media romaneasca. La fata locului au venit cateva comisii, s-au facut numeroase fotografii, inclusiv aeriene, de la 1500 si 2000 metri. O expunere sistematica a evenimentelor se gaseste in volumul Anotimpul OZN-urilor (editura aradeana “Mirador”, 1995), autori Raluca Marinache, Ovidiu Somesan si Sorin Ghilea, ultimul dintre acestia membru ASFAN. Ei au descoperit ca fenomenul a fost precedat de numeroase alte observatii stranii: sfere luminoase sau negre, un „zmeu” mare, triunghiular, cenusiu, „neatasat de pamant cu nicio sfoara”, un obiect luminos aplatizat caruia-i cresc, la un moment dat, brate ca ale unei caracatite, un trapez cu margini stralucitoare etc. Aproape toate cazurile au avut un numar mare de martori. La acestea se adauga semnalari pe 26 iunie despre un vartej produs parca de un obiect invizibil, care a smuls tiglele de pe case, fara nici un efect cativa metri mai incolo, vartej care cotea inteligent pe strazile localitatii.
Luni 27 iunie, in zori, Traian Crisan, de 49 de ani, fost tractorist, acum paznic de noapte la oi, a iesit din baraca sa al carui acoperis a fost scuturat violent de un vant absorbant care a smuls mai multe obiecte (pelerina sa va fi gasita la mare distanta si cu arsuri inexplicabile), a omorat trei oi si a imprastiat celelalte. El a fost trantit la pamant, tarat si ranit desi s-a agatat de un pom. Dupa cum a declarat: “trei oi au fost saltate, apoi izbite de pamant, iar cainele s-a ascuns schelalaind sub baraca”. Martorul a vazut atunci, nu departe, un disc luminos, perfect rotund, foarte mare, avand o cupola transparenta, plutind la trei metri deasupra lanului de grau. Iar in usa navei stateau doi indivizi cu infatisare umana cu barba si ochi oblici, iar altii “isi miscau capurile”. Apoi, dupa vreo doua minute, obiectul a tasnit in sus si a disparut. Mai multe persoane locuind in vecinatate au resimtit efecte ale acestei aparitii si credeau in marturia ciobanului.
Peter Leb, publicist si investigator OZN de la Targu Mures, analizand esantioane colectate de la fata locului, nu a remarcat nici radioactivitate, nici anomalii magnetice. El a observat ca pentru prima data pe plan mondial fenomenul cercurilor in cereale putea fi pus in corespondenta cu o intalnire de gradul 3. In cursul diminetii de 27 si un echipaj al armatei a efectuat masuratori ale radioactivitatii, cu rezultat negativ.
Observatiile stranii au continuat si in cursul lunii iulie cand au fost raportate obiecte luminoase cu diametrul mai mare decat cel al Lunii, un glob rosu, vazut cateva seri la rand, de persoane diferite, facand miscari in zig-zag, ca si alte aparitii inexplicabile.
Pe 30 august langa localitatea Barsa, aflata la 77 km de Arad, intre orasele Ineu si Sebis, doi localnici descopera in mijlocul unui lan de porumb o portiune de opt randuri, pe o lungime de 36 de metri, tuleii indoiti la inaltimea de un metru. Nu erau semne de furt, iar stiuletii innegriti sau partial mancati de rozatoare sugerau un fenomen petrecut cu cateva zile inainte. Pe 10 septembrie se descopera, nu departe, urme asemanatoare si intr‑o alta parcela de porumb. In acelasi loc a fost vazuta nu cu mult timp inainte o lumina de marimea unei mingi de rugby, cu o excrescenta dedesubt, urcand si coborand nu departe de lanurile de porumb afectate, ca si alte aparitii luminoase, iar pe 30 august, aproape de amiaza un cilindru alb-gri, lung de 3‑4 metri, cu diametrul de 0,4-0,5 metri plutind la circa 400 metri de locul in care s-au descoperit urmele din lanul de porumb.
In zona respectiva exista si o portiune de sosea de 200 metri, dreapta, fara denivelari si cu o buna vizibilitate, pe care s-au petrecut zeci de accidente rutiere inexplicabile (28 numai in perioada 1990-92)...
Joomla templates by a4joomla